Gyógyászati célú felhasználás

NIH Konszenzus Nyilatkozata

Míg a Xilit fogászati előnyei jól feltártak és dokumentáltak, van azonban még számos, más gyógyászati területen is előforduló fontos előnye.

Az akut középfülgyulladás megelőzése

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a Xilit csökkenti a fogszuvasodás előfordulásának gyakoriságát és a mutáns streptococcusok számát a lepedékben. Az Xilit továbbá bizonyítottan gátolja a pneumococcusok gyarapodását. Tanulmányok azt is tanúsították, hogy a Xilit hatékonyan előzi meg a középfülgyulladást, (AOM), ha szirupot, vagy rágógumit fogyasztunk, ezzel is csökkentve az antibiotikumok szükségességét.

Jól alkalmazható cukorbetegeknél

Vércukorszint ellenőrzés, lipidek és testsúly ellenőrzése a cukorbetegség három fő célja. Xilit a természetben is előforduló, 5 szénatomos cukor alkohol. Megállapítást nyert, hogy sok gyümölcs és zöldség tartalmazza, sőt, az emberi test is előállítja. A Xilit függetlenül az inzulintól metabolizálódik és lassan szívódik fel. Ezáltal, mikor a Xilit-et fogyasztjuk, a vércukorszint emelkedése és az inzulinszint összekapcsolódik. Ez az alacsony glikémiás hatása teszi a Xilitet ideális alternatívává a cukorbetegek vagy szénhidrát diétán élők kezelésére.

A Xilit 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, ami összhangban áll a testsúly kontrollal.

Xilit termékek használata

A Xilit használatának biztonságát hosszú távú klinikai tanulmányokkal tesztelték és erősítették meg eredményeit világszerte a fő szabályozó testületek. Mindazonáltal, mint más poliolok, nagy mennyiségű fogyasztás esetén hashajtó hatású lehet. A tolerált mennyiség változik az egyéni érzékenység és testsúly függvényében. A legtöbb felnőtt általában 40g/nap fogyasztását tudja elviselni.

Egy hozzászólás a(z) “Gyógyászati célú felhasználás” bejegyzéshez

  1. Tibcsi

    nem is tudtam hogy nagy mennyiségben az arra érzékenyeknél hasmenést okozhat. Nálam semmi ilyesmi nem volt, pedig édesszájú vagyok 🙂

Vélemény, hozzászólás?