Fogászati előnyök

A fogászati egészségügy javulása ellenére, amely a fluorid használatával vált elérhetővé, a fogszuvasodás előfordulása még mindig széles körben elterjedt és aggodalomra ad okot számos országban.
A csökkenő cukorbevitel és a káros mellékhatások elleni együttes küzdelem részeként továbbra is prioritásban marad a fogszuvasodás előfordulásának ellenőrzése.

E cél elérésének egyik módja, hogy biztosítsuk az édesítést biztonságos édesítőszerekkel. A Xilit különösen ajánlott erre a célra, mivel:
– csökkenti a fogszuvasodást,
– csökkenti a lepedék kialakulását,
– növeli a nyál folyékonyságát elősegítve ezzel a sérült fogzománc javítását (remineralizáció).

A Xilit világszerte már több fogászati egyesület által ajánlott és támogatott a cukormentes édességek piacán, ahol is a Xilit legkevesebb, mint 50%-át adja az összes édesítőszernek.

Fogszuvasodás
Hogyan alakul ki:

Az alábbi ábrán látható elemek egyike sem okoz önmagában fogszuvasodást, annak ellenére sem, hogy ha mindhárom egy időben jelen van, a kariogén (szuvasodást elősegítő) baktériumok savat termelve lebontják az erjedő szénhidrátokat, ami azonnali támadást jelent a fogzománc számára.

Tényezők, amik fogszuvasodáshoz vezetnek:

Az olyan szénhidrátok, mint a keményítő és a glükóz szinte azonnal savvá bomlanak, amik aztán elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. A legproblémásabb összetevő a szacharóz, egy könnyen erjeszthető szénhidrát, ami ragacsos makromolekulát képez, amely a lepedéket szorosan a fogakon tartja és megelőzi a nyállal való kiöblítését.

A streptococcusok a leginkább fogszuvasodást keltő, szájban élő baktériumok, olyan tulajdonságokkal, amik a fogszuvasodás kialakulásában különösen nagy szerepet játszanak:
– letelepszik és szorosan hozzátapad a fogakhoz
– nagy mennyiségű savat állít elő, mely oldja a fogzománcot
– a szájban lévő savas környezetben szaporodik.

Az egyéni érzékenységet számos tényező befolyásolja, ide értve az étkezési szokásokat, a fogak plakk ellenálló képességét és a nyál áramlási sebességét.

Az étrend összetétele, a személyes szokások (fogmosás, fogselyem) és egyéb külső tényezők, úgy mint a rendszeres fluorid használat, nagyban befolyásolja a szájüreg egészségét. A szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának gyakorisága, különösen a nassolás és az édességgel záruló étkezések, szintén jelentősen hozzájárulnak a fogszuvasodás kockázatához.
Annak érdekében, hogy csökkentsük a szacharóz képződését, különösen az olyan élelmiszerek, mint cukorkák, cukrászsütemények gyártása során, olyan édesítőszereket használunk, amelyek nem veszélyeztetik a fogak épségét. A Xilit az egyik ilyen alternatíva és a mai napig az egyetlen, amely klinikailag is bizonyítottan pozitívan járul hozzá a szájüreg egészségének megőrzéséhez, akár folyamatos használat mellett is.

Hogyan küzd a Xilit a fogszuvasodás ellen:

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a szokásos étrend során a Xilit rendszeres fogyasztása (pl. édesített rágógumi > 2-szer/nap) egyértelműen előnyösen hat a fogak számára.

Amikor a szénhidrát vagy a cukor fogyasztása során sav keletkezik a szájban, és a pH érték hirtelen 5,7 alá esik, az demineralizációhoz, esetlegesen fogszuvasodáshoz vezethetnek. Mivel a Xilit egy 5 szénatomos molekulából áll, ezt a szájban lévő baktériumok nem tudják lebontani, így elkerülhető vele a sav keletkezése.

Amikor Xilit tartalmú terméket használunk, a száj pH egyensúlya gyorsan visszaáll a biztonságos 5,7 pH szintre, minimalizálva ezzel az erózió és a fogzománc sérülését, javítva ezzel a remineralizációs (kioldott szervetlen anyagoknak a nyálból való visszaépülése) folyamatot. A kellemes édesség serkenti a nyál áramlását, ami segít kiöblíteni a szájból a felesleges cukormaradványokat és semlegesíti a létrejött savakat.

Ha néhány hónapon keresztül nem fogyasztjuk rendszeresen a Xilit-et, a plakk nem tud kiürülni a szájüregből a nyállal. Bár a baktériumok nagy számban a nyálban maradnak, kevésbé lesznek virulensek és nem fedik olyan szorosan a fogat, ami azt jelenti, hogy savas támadás érheti a fogakat.

Végezetül a Xilit megakadályozza a fogszuvasodást és annak esetleges újbóli kialakulását. A Xilit csökkenti a lepedék és streptococcusok számát. Nincs másik olyan cukrot helyettesítő szer, amely ilyen bizonyított képességgel bír.

Egy hozzászólás a(z) “Fogászati előnyök” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?