Diétás xilit kísérleti csontritkulás megelőzésében

Összefoglalás és következtetések

Céljainak elérésére a tanulmány az alábbi eredményeket kapott:

  1. Diétás xilit kiegészítés jelentősen csökkenthető a csontreszorpció sebességét egészséges patkányoknál. A hatás érhető el, ha xilit alkalmazásával koncentrációja 10 és 20%, de nem akkor, amikor egy 5%-os koncentráció. A hatás kimutatható volt már két nap után, és ez végig a kísérleti időszak egy hónap.
  2. Diétás kiegészítés a xilit 1M, 1M szorbitol és egy kisebb mértékben 1M D-mannit csökkentette a csontreszorpció sebességét. Azonban, csont reszorpciós ráta nem befolyásolta 1M eritrit. Amint elkülönül xilit, szorbit folyamatos adagolás okozta hasmenés, és a D-mannitolt és eritrit diurézis okozott.
  3. Diétás xilit kiegészítés (10%) jelentősen védett a petefészek-eltávolítás ellen indukált növekedése során a csontreszorpció kísérleti csontritkulás.
  4. Diétás kiegészítés xilit (5, 10 és 20%) jelentősen nőtt a trabecularis csont térfogata egészséges patkányoknál. A nagyobb növekedést értek el fokozott xilit koncentrációt.
  5. Diétás xilit kiegészítés (10%) jelentősen védett a petefészek-eltávolítás ellen indukált csökken a csont sűrűsége, hamu tömege csont, csont kalcium-és foszfor-koncentráció, valamint az összegek a csont kollagén és annak keresztkötések. Ennek megfelelően csökkent a szivacsos csontállomány mennyisége jelentősen akadályozta során kísérleti csontritkulás.
  6. Diétás kiegészítés xilit (10 és 20%) növelte a szilárdsági tulajdonságai a hosszú csontok egészséges patkányoknál, anélkül, hogy a csont rugalmas tulajdonságokkal.
  7. Diétás xilit kiegészítés (10%) jelentősen védett a petefészek-eltávolítás ellen indukált gyengülése a csont biomechanikai tulajdonságainak kísérleti során csontritkulás.

Összefoglalva, a fenti eredmények további határozottan alátámasztják azt a hipotézist, hogy az orális beadása xilit hatékonyan védi ellen progresszióját kísérleti csontritkulás. Bár más cukor-alkoholok megosztani tulajdonságokat, amikor a pontos hatásait és mellékhatásait figyelembe vesszük, xilit úgy tűnik, hogy jobb, mint a többi poliolok vizsgálták. Diétás kiegészítés xilitol hatásos volt mind a csonttömeg növelésére az egészséges patkányok, és a csontvesztés megelőzésére a petefészek kimetszett patkányokban. Ez arra utal, kedvező hatását xilit mindkét fő cél a csontritkulás megelőzésére. Étrend xilit hatékonynak is védi ellen a kísérleti csontritkulás okozta változások a csont szerkezete és gyengülő csont biomechanikai tulajdonságainak, orális xilit adminisztráció úgy tűnik, hogy érdekes lehetőség is az új fiziológiai választás az osteoporosis megelőzésére.

Forrás: http://herkules.oulu.fi/isbn951425158X/html/c839.html

Vélemény, hozzászólás?