Az eritritol, xilitol és szorbitol cukorkák 3 éves fogyasztásának hatása különféle plakkban és nyálban található fogszuvasodással kapcsolatos változókra

Runnel R, Mäkinen KK, Honkala S, Olak J, Mäkinen PL, Nõmmela R, Vahlberg

T, Honkala E, Saag M.

Forrás: J Dent. 2013 Oct 3. pii: S0300-5712(13)00245-5.

Sztomatológia Tanszék, Általános Orvostudományi Kar, Tartui Egyetem, Észtország.

Elektronikus cím: riina.runnel@ut.ee.

Kivonat

Célkitűzés:

Jelen tanulmány célja a fogszuvasodással kapcsolatos tanulmánnyal közösen végzett orálbiológiai kutatás eredményeinek ismertetése.

Módszerek:

A tanulmány kezdetén 7-8 éves alanyoktól mintákat vettek a teljes nyálból valamint a foglepedékből, a vizsgálat alanyai egy 3 éves iskolai programban vettek részt, ahol a poliol tartalmú cukorkák fogyasztásának fogszuvasodás előfordulására gyakorolt hatását vizsgálták.

Az alanyokat véletlenszerűen eritritol, xilitol vagy szorbitol cukorkát fogyasztó csoportba sorolták. A cukorkákból történő poliol fogyasztás naponta hozzávetőlegesen 7,5 g volt.

Eredmények:

Az eritritol csoportban a vizsgálat szinte valamennyi évében a kezdeti értékhez képest a dentális plakk tömegének jelentős csökkenése mutatkozott (p<0.05), míg a xilitol és szorbitol csoportokban nem volt kimutatható a változás.

A poliol cukorkák használata nem volt jelentős hatással a plakk fehérje, glükóz, glicerin, vagy kalcium szintjeire az évente végzett fogszuvasodási vizsgálatoknál. Három év után az eritritolt fogyasztó alanyoknál a plakk jelentősen (p < 0,05) kevesebb ecetsavat és propionsavat tartalmazott, mint azoknál az alanyoknál, akik xilitolt vagy szorbitot kaptak. A tejsav szintje részben ugyanezt a mintát mutatta. Az eritritol fogyasztásakor jelentősen (p < 0,05 ) alacsonyabb lett a nyálban és plakkban előforduló mutáns streptococcusok száma, mint a másik csoportokban. Nem volt változás a nyál Lactobacillus szintjén.

Következtetések:

A 7-8 éves gyermekeknél az eritritol-tartalmú cukorkák 3 éves fogyasztása csökkentette a foglepedék növekedését, alacsonyabb lett a plakk ecetsav és propionsav szintje és csökkentette az orális mutáns streptococcusok számát a xilitol és szorbitol cukorkák fogyasztásához képest.

Vélemény, hozzászólás?