Anya Gyermek tanulmány: Mikrobiológiai álláspont Egy új módszer a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésére

A Journal of Dental Research-ben nemrégiben közzétett klinikai vizsgálatban beszámoltak egy új, innovatív, fogszuvasodást megelőző módszerről, ami lehetővé tette, hogy az anyák csökkentsék a gyermekek fogszuvasodásának kialakulását, több mint 70%-kal.

A cél az volt, hogy megállapítsák, hogy az Xilit-tel édesített cukormentes rágógumi fogyasztásakor az anya csökkentheti a káros streptococcusok anyáról gyermekre való továbbítását, ezáltal csökkentheti a gyermekénél a fogszuvasodás kialakulását. Korábban megjelent tanulmányok kimutatták, hogy az elsődleges fertőzési források az anyák, valamint hogy ezen baktériumok jelenlétének ilyen korai, gyermekkori leküzdése csökkentheti a fogszuvasodás esélyét.

A tanulmányok során a terhes nőket három csoportra osztották. A Xilit csoportban lévő anyák napi négy alkalommal Xilit tartalmú rágógumit rágtak a gyermekük születése utáni 3-24. hónapban. A 2 másik kontrollcsoportban lévő anyák fluoridot kaptak (ami nem érinti az MS átvitelt, de erősítik a fogzománcot), vagy chlorbexidine-t (ami állítólag csökkenti az MS átvitelt) a 6., 12. és 18. hónapban. Egyébként minden más esetben a szokásos táplálkozási és szájhigiéniás gyakorlatok maradtak.

A tanulmány kimutatta, hogy az 5 éves gyermekeknél a fogszuvasodás kialakulása a Xilit csoportban levőknél a másik két csoporthoz képest 71-74 %-kal csökkent, így a Xilit rágót használó anyák jelentős mértékben csökkentették a mutáns streptococcusok átvitelét a gyermekeikre, ezáltal jelentősen meggátolva a fogszuvasodás kialakulását.

„A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy ezen beavatkozás jobb eredményt mutat fel a fogszuvasodás megelőzéséhez vezető úton, mint a hagyományos megelőző intézkedések, amelyek a fogak ellenállási szintjének növelésén alapulnak” – mondta dr. Eva Söderling, az anya-gyermek tanulmány vezető kutatója.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az anyák jelentősen tudják javítani a gyermekeik fogászati egészségét a szokásos orális higiéniai szabályok betartása mellett egy egyszerű folyamattal kiegészítve, mely a Xilit tartalmú rágógumi használatát jelenti.

A Xilit egy természetes édesítőszer, melyet természetes forrásokból nyernek ki, mint pl. a nyírfa, és ugyanolyan édes, mint a cukor. Széles körben használt a cukormentes rágógumikban, édesség- és szájápolási termékekben.

Egy hozzászólás a(z) “Anya Gyermek tanulmány: Mikrobiológiai álláspont Egy új módszer a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésére” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?